مزایای استفاده از کفش مناسب
محافظت از پاها- کفش مناسب بایستی در زمان تماس پا با زمین سبب حفظ راستای پا شود.
احساس راحتی در زمان استفاده – شخص بایستی در همان ابتدای استفاده از کفش احساس راحتی کند.
اندازه مناسب- کفش بایستی از لحاظ طولی و عرضی دارای فضای کافی باشد. همچنین کفش نباید بیش از حد محکم باشد و پای شخص باید در کفش احساس راحتی داشته باشد.
مقایسه کفش مناسب پیادهروی و کفش مناسب دویدن
کفش مناسب پیادهروی بایستی دارای خاصیت جذب شوک در قسمت پاشنه و زیر پنجه پا باشد. این ویژگیها سبب کاهش درد پاشنه و کاهش سوزش و درد در قسمت زیر پنجه پا میشوند. برخی از افراد ترجیح میدهند که کف کفش مقداری قوس داشته باشد تا بتوانند وزن را به راحتی از پاشنه به نوک پا انتقال دهند.
کفش مناسب دویدن بایستی به طور کلی دارای خاصیت جذب شوک و ضربه باشد و همچنین از استحکام زیادی در برابر پیچش برخوردار باشد. این ویژگیها سبب جلوگیری از بروز درد ساق پا، التهاب تاندون، درد پاشنه، شکستگی تنشی و آسیبدیدگیهای دیگر میشود.
برخی از افراد تمایل به استفاده از کفشهای مینیمالیست دارند. این نوع کفشها باعث میشوند تا در زمان استفاده، احساسی شبیه راه رفتن با پای برهنه بر روی زمین ایجاد شود. همچنین کفشهای مینیمالیست از برخورد اشیاء آسیبرسان با پای شخص جلوگیری میکنند.
عوارض پوشیدن کفش نامناسب
در صورتی که کفش بیش از حد تنگ یا گشاد باشد یا از پا محافظت نکند، امکان دارد فعالیتهای جسمانی باعث وارد آمدن فشار بر ساق و مچ، کف پا و مفاصل پا شوند. این فشار میتواند سبب بروز درد و آسیبدیدگی شود.
استفاده از کفش نامناسب میتواند باعث ایجاد آسیبدیدگیهای ورزشی مانند درد ساق پا و درد تاندون آشیل، ایجاد میخچه، انحراف شست پا، فرورفتگی ناخن در گوشت و بروز مشکلات مرتبط با وضعیت بدنی و کمردرد شود.
انتخاب کفش مناسب به جلوگیری از ایجاد آسیبدیدگی کمک میکند. استفاده از کفش نامناسب سبب بروز موارد زیر میشود:
در صورتی که کفش با فعالیت مورد نظر و وزن بدن متناسب نباشد میتواند سبب افزایش احتمال آسیبدیدگی شود. برای مثال کفش مناسب دویدن با کفش ساحلی متفاوت میباشد.
استفاده از کفش نامناسب میتواند مشکلات موجود مانند درد یا التهاب مفصل در لگن، زانوها، مچ پا یا کف پا را افزایش دهد.
حتی استفاده کوتاهمدت از کفش نامناسب میتواند باعث وارد آمدن فشار و ایجاد درد استخوان و مفاصل و بافتهای نرم شود. ایستادن به طور مداوم برای مدت طولانی نیز میتواند سبب بروز موارد فوق شود.
نوع کفش تأثیر به سزایی بر نحوه راه رفتن و گام برداشتن دارد. حرکت پا در هر قدم بر کل بدن اثر میگذارد. در صورت قدم برداشتن به طور صحیح، ابتدا پاشنه پا با زمین برخورد میکند. سپس قوس کف پا مقداری به داخل گردش کرده و باعث میشود تا قسمت زیر پنجه پا و سپس انگشت شست با زمین تماس پیدا کنند. سپس پاشنه پا از زمین برداشته شده و سبب میشود تا شخص بتواند زیر پنجه پا و انگشت شست را از روی زمین بلند کند.
قوس کف پای برخی از افراد بیشتر یا کمتر از حد نیاز به سمت داخل گردش میکند. این مساله بر نحوه جذب شوک توسط پا اثر میگذارد و میتواند منجر به وارد شدن فشار اضافی بر مفاصل پا شود.
برخی از انواع کفش مانند کفشهای پاشنه بلند برای انجام فعالیت جسمانی مناسب نیستند.
کفش مناسب میتواند به جلوگیری، کاهش و یا رفع درد پا کمک کند. عدم وجود درد تأثیر به سزایی بر عملکرد و نحوه انجام حرکات دارد.
نحوه انتخاب کفش مناسب
اندازهگیری پا
اندازه پاها بایستی یک یا دو بار در سال در فروشگاه کفش اندازهگیری شوند. به اندازه پاها در زمان ده سال پیش نمیتوان استناد کرد. رباطها و بافتهای نرم دیگر در پا با افزایش سن سست شده و دچار کشیدگی میشوند. در نتیجه حالت و اندازه پا تغییر پیدا میکند.
بر طبق تحقیقات انجام شده، تعداد زیادی از افراد از کفش با اندازه نامناسب استفاده میکنند. این مساله با بروز درد و عارضههای پا مرتبط میباشد. به همین دلیل از اندازه طول، عرض و طول قوس پای خود اطمینان حاصل کنید.
خرید کفش در ساعات پایانی روز
توصیه میشود که اندازهگیری پا و خرید کفش در زمان پایانی روز انجام شود. پای بیشتر افراد در زمان ساعات پایانی روز مقداری ورم میکند. با تهیه کفش در این زمان، احتمال انتخاب کفشی که بیش از حد تنگ باشد کاهش پیدا میکند.
ایستادن در زمان اندازهگیری پا
بهتر است در زمان اندازهگیری پاها در حالت ایستاده قرار بگیرید. در حالت ایستاده پاها بیشتر پهن میشوند. توصیه میشود که شخص دیگری پاهای شما را اندازهگیری کند چرا که بایستی کاملاً در حالت ایستاده قرار بگیرید وزن بدن باید به طور کامل بر روی پاها قرار بگیرد. نحوه ایستادن بر اندازه و شکل پا تأثیر میگذارد.
اندازهگیری طول قوس کف پا
طول قوس پا به فاصله پاشنه تا قسمت زیر پنجه پا گفته میشود. (محل خم شدن مفصل انگشت شست پا). محل خمیدگی انگشت شست بایستی با محل خم شدن کفش مطابقت داشته باشد.
به این منظور با استفاده از هر دو کفش بر روی انگشتان پای خود بایستید. در صورتی که کفش عقبتر یا جلوتر از مفصل انگشت شست خم شود، کفش مورد نظر با در نظر گرفتن طول قوس پا برای شما مناسب نمیباشد.
امتحان کردن کفش با استفاده از پای بزرگتر
معمولاً یکی از پاها کمی از پای دیگر بزرگتر میباشد. در زمان خرید کفش بایستی توجه شود که کفش مورد نظر اندازه پای بزرگتر باشد. در صورتی که کفش بزرگتر از پای شخص باشد میتوان از پدها و کفیها مختلفی جهت اشغال فضای داخل کفش استفاده کرد. ولی چنانچه کفش تنگ باشد، افزایش فضای داخل کفش امکانپذیر نمیباشد.
در صورتی که پاها به میزان ۵/۱ سایز با هم اختلاف داشته باشند، بایستی از دو کفش با اندازه مختلف استفاده شود.
استفاده از جوراب مناسب
استفاده از جوراب مناسب در زمان انتخاب کفش از اهمیت زیادی برخوردار است. در صورت خرید کفش رسمی، بایستی جورابی را که معمولاً با این نوع کفش استفاده میکنید در نظر بگیرید.
در صورت خرید کفش ورزشی نیز بایستی ضخامت جوراب مورد استفاده را مد نظر قرار دهید. ضخامت جوراب تا حد زیادی بر انتخاب کفش مورد نظر تأثیر میگذارد.
وجود فضای کافی در قسمت جلوی کفش
بایستی بین بزرگترین انگشت و قسمت انتهایی کفش مقداری فضای خالی وجود داشته باشد. معمولاً این فضا تقریباً به اندازه نوک انگشت اشاره (در مورد دستان کوچک) و یا انگشت کوچک (در مورد دستان بزرگ) میباشد. معمولاً طول انگشت شست پای بیشتر افراد از طول دیگر انگشتان بیشتر است؛ ولی در برخی از افراد طول انگشت دوم پا از طول انگشت شست پا بیشتر میباشد. (انگشت مورتون)
وجود فضای کافی در قسمت عقب کفش
قسمت عقب کفش نباید تا حدی تنگ باشد که باعث فشردگی پاشنه شود. در نتیجه امکان دارد سوزش و حساسیت پوستی و تاول ایجاد شود. به این منظور بین قسمت عقب پاشنه و کفش بایستی در حدود ۸/۱ اینچ فاصله وجود داشته باشد.
وجود فضای کافی در قسمت انگشتان پا
انگشتان پا برای حرکت کردن به فضا نیاز دارند. عدم وجود فضای کافی برای حرکت انگشتان پا میتواند سبب ایجاد پینه، میخچه، مورتون نوروما یا تغییر شکل انگشتان شود.
راه رفتن با استفاده از هر دو کفش
با استفاده از هر دو کفش در محوطه فروشگاه و بر روی سطوح از جنس مختلف راه بروید.
برخی از فروشگاهها به شما اجازه میدهند که کفشها را در باشگاه و بر روی تردمیل نیز امتحان کنید. در این صورت میتوانید بدون کثیف شدن کفشها آنها را به طور کامل ارزیابی کنید. در صورتی که کفشها را به صورت آنلاین خریداری کردهاید، توصیههای مربوط به خرید را مطالعه کنید تا در صورت امکان از تعویض یا پس دادن جنس خریداری شده بهرهمند شوید.
احساس راحتی در زمان استفاده از کفش
شخص بایستی در همان ابتدای زمان استفاده از کفشها در فروشگاه احساس راحتی کند. به هیچ عنوان با این تصور که کفشها در آینده برای پوشیدن مناسب و راحت خواهند بود، از فروشگاه خرید نکنید. در صورت خرید آنلاین و در صورتی که از خرید رضایت نداشتید، فوراً جنس را پس داده یا تعویض کنید.
مزیت استفاده از کفشهای بنددار
کفشهای بنددار به منظور تطبیق با نیازهای مرتبط با پاهای اشخاص انتخاب مناسبتری محسوب میشوند. کفشهای بدون بند قادر به سازگاری با تغییرات شکل و اندازه پاها نمیباشند و به اندازه کفشهای بنددار قادر به محافظت از پا نیستند.
استفاده از راهنمایی شخص باتجربه جهت انتخاب کفش مناسب
در صورت وجود مشکلات مرتبط با پا و یا عدم اطمینان از انتخاب کفش مناسب، توصیه میشود که در فروشگاه کفش از راهنمایی شخص باتجربه در این زمینه استفاده کنید. انتخاب و ارزیابی کفش مناسب امکان دارد به ۴۵ تا ۶۰ دقیقه زمان نیاز داشته باشد.
به کار بردن ابزار طبی در کفش جهت رفع مشکلات پا
در صورت وجود مشکلات مرتبط به پا، کفشها بایستی تعویض شوند و یا در آنها تغییراتی ایجاد شود. همچنین امکان دارد به استفاده از ابزار طبی در کفش جهت محافظت از پاها نیاز باشد.
استفاده از کاپ پاشنه
کاپ پاشنه میتواند سبب تسکین درد زیر پاشنه بشود. کاپ پاشنه از پلاستیک، فوم یا لاستیک ساخته میشود و از پاشنه پا محاظفت میکند و همچنین سبب رفع فشار وارد بر قسمت زیر پاشنه میشود.
استفاده از کفی در کفش
استفاده از کفی طبی در کفش سبب رفع درد و درمان مشکلات مرتبط با عملکرد پا میشود. کفی طبی از مواد مختلفی ساخته میشود و داخل کفش قرار میگیرد. بعضی از کفیهای طبی به طور جداگانه برای اشخاص ساخته شده و سبب رفع درد در قسمت خاصی از پا میشوند. امکان دارد این نوع کفیها جهت تغییر راستا و عملکرد پا استفاده شوند.
برخی از مشکلات مرتبط با پا توسط تمارین ورزشی کششی و تقویتی و تعویض کفش بهبود پیدا میکنند. ولی برخی از عارضهها مانند صافی کف پا، ارتفاع زیاد قوس کف پا و آسیبدیدگی تاندون آشیل به استفاده از ابزار طبی نیاز دارند.
استفاده از پد متاتارسال
از پد متاتارسال جهت تسکین فشار یا درد در زیر مفصل اصلی شست پا یا انگشتان دیگر استفاده میشود. این پد از مواد مختلفی ساخته میشود و در قسمت زیر پا قرار میگیرد و از وارد شدن فشار بر قسمت زیر پنجه پا جلوگیری میکند.
در ارتباط با هر گونه مشکل مرتبط با پای خود و جهت رفع علائم عارضههای پا با متخصص ارتوپدی یا فیزیوتراپی مشورت کنید.
منبع : https://orped.ir/
برچسب: ،